Инсулин за диабет тип 1 липсва в аптечната мрежа, показва 

...
Инсулин за диабет тип 1 липсва в аптечната мрежа, показва 
Коментари Харесай

Заради липса на лекарства: Диабетици си купуват липсващ инсулин от Фейсбук

Инсулин за диабет вид 1 липсва в аптечната мрежа, показва  bTV.  Болните си набират лекарството от обществените мрежи, вместо от аптеките.

Медикаментът е привършен в комерсиалната мрежа от няколко седмици. Причината – закъснение в доставките.

След въпрос на медията към Националната здравноосигурителна каса стартира инспекция за неналичието на медикамента.

В Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпват сигнали от жители за дефицит в аптечната мрежа на медикаменти, като през последния месец сигналите са били за дефицит на два медикамента, употребявани за инхалации, един – за намаление на кръвната захар, един антидепресант, два инсулина, както и за нискомолекулни хепарини и антитромботични средства, споделиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерство на здравеопазването. 

Министерство на здравеопазването е в непрестанен контакт с Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), която е способената в страната институция, осъществяваща контрол на пазара на лекарствени артикули.

Съгласно българското законодателство, ИАЛ има механизмите за мониторинг и надзор върху веригата за доставяне с медикаменти.

При постъпване на сигнал в Министерство на здравеопазването за липса или усложнение в обезпечаването на даден лекарствен артикул на българския фармацевтичен пазар, Министерство на здравеопазването разпорежда осъществяването на инспекция по съответния сигнал на ИАЛ.

Съгласно Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, притежателите на позволение за приложимост или техни упълномощени представители са задължени да подават към ИАЛ уведомления при положение на краткотрайно или непрекъснато прекратяване на продажбите на даден лекарствен артикул на пазара.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР